Βρίσκεστε εδώ :  Αρχική / Παχυσαρκία / Ορισμός / Η κατανομή του σωματικού λίπους

Η κατανομή του σωματικού λίπους

Κατηγορία: Παχυσαρκία / Ορισμός
Δημοσίευση : 01/09/2011
Πηγή: obeline.gr
Συντάκτης : Κατερίνα Μόρτογλου
Βαθμολογία: 3.13 ( 30 ψήφοι)

 Ολες οι πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανομή του λιπώδους ιστού στο σώμα αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα αύξησης της νοσηρότητος στους παχύσαρκους.
 H κατανομή λίπους με τις περισσότερες και σοβαρότερες επιπτώσεις στην υγεία είναι η κεντρική ή ανδροειδής κατανομή και μάλιστα όταν το λίπος εντοπίζεται στην κοιλιά, όχι κάτω από το δέρμα, αλλά μέσα στην περιτοναϊκή κοιλότητα.
 H κατανομή του σωματικού λίπους μπορεί να εκφραστεί με ποικίλους τρόπους, αλλά φαίνεται ότι η απλή μέτρηση της περιμέτρου της μέσης, στο ύψος του ομφαλού μας δίνει τις απαραίτητες για την κλινική πράξη πληροφορίες για το αν κάποιο άτομο έχει αυξημένους κινδύνους από την παχυσαρκία του.
Tα κριτικά όρια είναι τα 88 εκατοστά για τις γυναίκες και τα 102 για τους άνδρες. Πάνω από αυτά τα επίπεδα, οι κίνδυνοι για την υγεία αυξάνουν υπέρμετρα. Πρόσφατα, η διεθνής ομοσπονδία διαβήτου (ΙDF) καθιέρωσε νέα αυστηρότερα όρια περιμέτρου μέσης για την καυκασία φυλή στην οποία ανήκουν ακόμα αρκετοί από εμάς και τα οποία είναι: μεγαλύτερη ή ίση με 94 εκ. για τους άνδρες και μεγαλύτερη ή ίση με 80 εκ. για τις γυναίκες.
 Τα αίτια που ευνοούν την κεντρική κατανομή του σωματικού λίπους είναι κληρονομικά και επίκτητα.
Από τα επίκτητα αίτια, αυτά στα οποία μπορούμε να επέμβουμε προληπτικά αλλά και θεραπευτικά είναι:
 • Η μείωση κατανάλωσης ζάχαρης
 • Η διακοπή του καπνίσματος
 • Η αύξηση της σωματικής δραστηριότητος
Oι άνδρες έχουν συνήθως περισσότερο ενδοκοιλιακό λίπος από τις γυναίκες, άσχετα από το σωματικό βάρος, ενώ οι γυναίκες έχουν περισσότερο υποδόριο λίπος που είναι και λιγότερο επικίνδυνο.


Βαθμολογήστε το Άρθρο 1 2 3 4 5