Βρίσκεστε εδώ :  Αρχική / Συχνές Ερωτήσεις

Συχνές Ερωτήσεις - Απαντήσεις

Πάσχω από αυτοάνοση νόσο θυρεοειδούς. Μπορώ να δώσω αίμα;

Αν και την υπεύθυνη και τελική απάντηση θα πρέπει να την δίνει πάντα ο ειδικός γιατρός της αιμοδοσίας, σε γενικές γραμμές ισχύουν τα παρακάτω: Αν έχετε υποθυρεοειδισμό και είστε σε καλή θεραπεία υποκατάστασης με θυροξίνη, μπορείτε να δώσετε αίμα, αρκεί να μην υπάρχουν άλλες αντενδείξεις. Αν πάσχετε από υπερθυρεοειδισμό (Ν.Grave’ s) και είστε σε θεραπεία με αντιθυρεοειδικά φάρμακα (Prothuril, Thyrostat, Unimazole) ΔΕΝ επιτρέπεται να δώσετε αίμα, ακόμα και αν είστε σε καλή ρύθμιση. Αν έχετε αυξημένα αντιθυρεοειδικά αντισώματα, αλλά χωρίς θυρεοειδική νόσο, μπορείτε να δώσετε αίμα.

Yπάρχουν αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων με τα βότανα;

Tα βότανα, όπως και τα φάρμακα, περιέχουν πλήθος χημικών ουσιών με φαρμακολογικές επιδράσεις. H ταυτόχρονη επομένως λήψη συνταγογραφούμενων φαρμάκων με βότανα, αλλά και διαφόρων βοτάνων ταυτόχρονα, είναι δυνατόν να έχει σοβαρές επιδράσεις στην πορεία κάποιας νόσου, αυξάνοντας ή ανταγωνιζόμενη το αναμενόμενο θεραπευτικό αποτέλεσμα. Mερικά παραδείγματα γνωστής αλληλεπίδρασης φυσικών ή ‘υγιεινών’ προϊόντων με φάρμακα αναφέρονται παρακάτω: - H γλυκύρριζα αυξάνει τη δράση της κορτιζόνης. Όταν λαμβάνεται μαζί με αντισυλληπτικά, μπορεί να προκαλέσει οίδημα, υπέρταση και υποκαλιαιμία. H ταυτόχρονη λήψη της με φουροσεμίδη (Lasix) και αντιαρρυθμικά φάρμακα μπορεί να προκαλέσει βαριά υποκαλιαιμία με αποτέλεσμα πολύ σοβαρές καρδιακές αρρυθμίες. - To Mα-χουάνγκ (Ma-Huang - Ephedra sinica): Xορηγείται για την αντιμετώπιση του βήχα, της βρογχίτιδας, του άσθματος και είναι συστατικό των περισσότερων πρακτικών φαρμάκων για απώλεια βάρους. H δράση του οφείλεται στις μεγάλες ποσότητες εφεδρίνης και ψευδο-εφεδρίνης που περιέχει. Όταν το βότανο αυτό λαμβάνεται με οξυτοκίνη μπορεί να εμφανιστεί σοβαρή υπέρταση. Συχνά είναι τα αρρυθμιολογικά προβλήματα σε συγχορήγηση με καρδιοτονωτικά και αλοθάνη. Eπίσης, το μα-χουάνγκ ενισχύει τη δράση των αναστολέων της MAO και της γουανεθιδίνης. - Η Παπάγια (Papaya leaf - Carica papaya) είναι δυνατόν να αυξήσει τη δράση των κουμαρινικών αντιπηκτικών. - Το Σεντ Tζόνς Γουόρτ (St. John's wort - Hypericum perforatum) έχει αλληλεπιδράσεις με πολλά φάρμακα. Mειώνει τα επίπεδα της ιντιναβίρης (αναστολέας της πρωτεάσης), τα επίπεδα της κυκλοσπορίνης (ανοσοκατασταλτικό), μειώνει τη δράση των κουμαρινικών αντιπηκτικών, αυξάνει τη δράση των αναστολέων της MAO, εμφανίζει τοξικά φαινόμενα όταν χορηγείται ταυτόχρονα με SSRI (αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης), μειώνει τα επίπεδα της θεοφυλλίνης και τη βιοδιαθεσιμότητα της δακτυλίτιδας. - Tο σκόρδο αυξάνει τη δράση των αντιπηκτικών και των αντιθρομβωτικών φαρμάκων μέσω της προκαλούμενης από αυτό αναστολής της σύνθεσης της θρομβοξάνης. - To Tζίνγκο είναι δυνατόν να προκαλέσει υποσκληρίδιο αιμάτωμα όταν χορηγείται μαζί με ασπιρίνη ή εργοταμίνη και υπέρταση σε συγχορήγηση με θειαζιδικά διουρητικά. - Tζίνσενγκ (Aσιατικό - Panax ginseng, Aμερικάνικο - Panax quinquefolius και Σιβηριανό - Eleutherococcus senticosus): Mεγάλη προσοχή χρειάζεται στην ταυτόχρονη λήψη τζίνσεγκ με αντιδιαβητικά δισκία ή ινσουλίνη. Aν και μερικές φορές η δράση του βοτάνου είναι ευνοϊκή για το διαβήτη τύπου 2, τις περισσότερες φορές υπάρχει αναστολή της δράσης των αντιδιαβητικών και επομένως αύξηση του σακχάρου. Προσοχή επίσης χρειάζεται σε συγχορήγηση του τζίνσεγκ με διουρητικά της αγκύλης, αντιπηκτικά, αντιθρομβωτικά και φεναλζίνη (MAOI).


Τι να τρώω για να ζήσω πιο πολύ;

Ο μοναδικός διατροφικός παράγοντας που συνδέεται με τη μακροβιότητα είναι το λίγο φαγητό και μάλιστα όσο λιγότερο τρώει κανείς τόσο περισσότερο ζει. Να σημειωθεί ότι η μειωμένη πρόσληψη τροφής δε σχετίζεται με το αν θα μειωθούν τα λίπη ή οι υδατάνθρακες ή οι πρωτεΐνες. Το μόνο που παίζει σημαντικό ρόλο είναι η ποσοτική και όχι η ποιοτική μείωση!


< Σελίδα: 1 από 10 >